Singapurčania na Slovensku 2023

V jeseni, na konci októbra 2023, k nám prišla malá návšteva šiestich Singapurčanov na pár dní. Keďže Slovensko je veľké a rozmanité, mali sme problém s výberom aktivít. Naše aktivity podporili slovenskí vinári, a tak sme naše krátke putovanie spojili s prehliadkami ich vinárstiev.

Singapurčania prileteli do Viedne, odkiaľ sme sa autami za 45 minút presunuli do Bratislavy, hlavného mesta Slovenska. Podarilo sa mi objednať pekný hotel v centre mesta s krásnym výhľadom na Bratislavský hrad.

Vinárstvo Matyšák

Po celodennej prehliadke mesta sme sa presunuli do jednej z najväčších archívnych vínnych pivníc v strednej Európe, pôvodne vykopanej v roku 1904. Do svojich útrob, dlhých 40 metrov, pojme cca 45-tisíc fliaš archívnych vín. V tejto pivnici sme mali špeciálnu sezónnu večeru: husacie a kačacie hody. Po výbornom jedle sme sa presunuli na prezentáciu a degustáciu vín.

Po degustácii sme mali v priestoroch tejto pivnice networking spojený so stručnou prezentáciou Singapuru. Potešil ma záujem mojich sledovateľov a vysoká účasť na tomto podujatí.

Nasledujúci deň sme mali naplánovanú prehliadku moderného vinárstva Matyšák. Prešli sme si celú výrobu a podarilo sa nám zrealizovať slávnostný prípitok so zakladateľom Petrom Matyšákom, popredným a vplyvným vinárom na Slovensku. Cestou z Pezinka sme ešte stihli vykúpiť všetky limitované matyšákovské brandy v podnikovej predajni.

Vysoké Tatry

Keďže sa Vysoké Tatry umiestnili prednedávnom na prvom mieste v súťaži Lonely Planet, museli sme sa tam zastaviť. V krásnom, zrekonštruovanom historickom hoteli Kempinski na Štrbskom Plese sme mali zabezpečenú maximálnu pohodu. Zvládli sme dve túry: Skalnaté pleso a lanovkou na Solisko. Večer jedlo, wellness a hlavne pohoda. Žiadne naháňanie sa, žiadne preteky po pamiatkach.

Prešov

Keďže sme z Prešova, radi sa chválime naším malým mestom a prezentujeme ho všade, kde sa dá. Na Prešovskej univerzite, Fakulte manažmentu, sme mali vo veľkej, najmodernejšej aule tejto univerzity dvojhodinovú prednášku o Singapure a Juhovýchodnej Ázii.

Tokaj

Z Prešova je len kúsok na Tokaj. Tokaj je unikátny vinársky región svetového významu. Oblasť Tokaja má len 906 km² a pestujú sa tu odrody vysokosladkých vín. Tieto vína sú charakteristické svojou vysokou sladkosťou, sú vhodné na dlhú archiváciu a spravidla sú aj drahšie ako obyčajné vína. Tento región je známy aj svojimi tufovými vínnymi pivnicami plnými plesne, ktorá je nevyhnutná pre zrenie tokajských vín.

Na Tokaji sme zažili výborné posedenie pri kačacích hodoch spojených s degustáciou vzácnych tokajských vín. Jedli sme v priestoroch týchto tufových pivníc, na čo som dostal výbornú spätnú väzbu. V pivnici firmy Tokaj&Co sme mali možnosť rozprávať sa s vedením najväčšieho slovenského producenta vín a v Tiborovej pivnici sme mali možnosť zažiť autenticitu malého vinárstva. Zároveň sme mali možnosť degustovať Tiborove bio šumivé víno. Na Tokaji sme strávili 2 noci, zvládli sme aj bicyklovanie a návštevu impozantnej drevenej vyhliadkovej veže v tvare dreveného suda.

Poďakovanie

Veľká vďaka patrí aj kolegom spoluorganizátorom Jánovi, Michalovi a Braňovi, bez ktorých by sa to nezaobišlo.

Ak chcete byť so mnou v kontakte a dostávať aktuálne novinky, nechajte vo formulári váš kontakt.

Návrat hore